Zbieżność, po wymianie amortyzatorów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tasssman
    Classic
    • 2008
    • 33

To ja się tylko podepnę z nieśmiałą uwagą/pytaniem.

Mianowicie - a co z poduszkami powietrznymi w siedzeniach gdy założone są pokrowce?

Przecież chyba firmowa tapicerka ma specjalne szwy w tych miejscach i one pękają gdy poduszka strzela - a jak się to miejsce przykryje pokrowcem to pewnie jest problem. Dobrze myślę?
  • Parch
    Drive
    • 2007
    • 74

Czy po wymianie amortyzatorów trzeba sprawdzić zbieżność? U siebie po wymianie z oryginalnych na KYB ExcelG mam krzywo kierownicę o jeden ząbek. Mechanicy walili młotkiem w sworzeń (czy jak to się tam nazywa), żeby wyszedł dół amortyzatora.

A może się coś przestawiło w związku z wymianą tarcz i klocków hamulcowych? Taką wymianę miałem w pakiecie z amorkami? Choć to raczej niemożliwe.

I jeszcze jedno. Może to głupie pytanie ale czy kręcąc kierownicą w prawo lub lewo kierownica powinna wykonywać dokładnie tyle samo obrotu do maksymalnego położenia przekładni?
    U mnie jest tak, że jak kręcę w jedną stronę to wykonuje dokładnie półtora obrotu, natomiast jak kręcę w drugą to wykonuje półtora + jeszcze troszkę (2 lub 3 ząbki na wieloklinie mocowania kierownicy).

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Parch, no to krótko mówiąc, coś ci mechanicy zrąbali...wszystko powinno być ustawione jak przed wymianą. jedź do nich jeszcze raz niech ci poprawią zrypana robotę, pewnie któraś końcówka drążka jest za mocno wkręcona a co zbieżności, to powinieneś ją ustawić na nowo po takiej "operacji". gość, co się dobrze zna na zbieżności, powinien ten błąd wyłapać z skręcaniem i "krzywą" kierownicą.

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

w O1 do wymiany amorów trzeba rozpiąć dolny sworzeń zwrotnicy. wygodniej jednak jest odkręcić 3 śruby go mocujące niż nakretkę na samym sworzniu- i przy montażu czasem przestawia się zbieżność :idea:
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• Parch
          Drive
          • 2007
          • 74

ok. czyli zbieżność będzie do korekty.

A co z moim pytaniem dot. obrotów kierownicy? Ma być w każdą stronę po tyle samo, czy nie?

Komentarz

• Sev
            L&K
            • 2007
            • 1295

Powinno być po tyle samo.
            Jeżeli tak jest jak u ciebie to oznacza że przekładnia jest "skręcona" w jedną stronę a korekta ustawienia zbieżności była na drążkach a kierownica do jazdy na wprost ustawiona na wieloklinie.

Taki babol może wystąpić jeżeli układ kierowniczy był demontowany (drążki kierownicze lub końcówki i kierownica). Normalnie jest tak że kierownicy się nie rusza, ustawia na wprost a regulację robi na drążkach kierowniczych.

Pytanie czy u ciebie kąty skrętu kół sa jednakowe czy nie, jeżeli tak to bym się tym nie przejmował.
            6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
            Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• maverick
              Drive
              • 2009
              • 73

Witajcie.
              Z tego co ja się orientuje to jak się ingeruje w zawieszenie a wymiana amorków na pewno jest taką ingerencją to lepiej podjechać na sprawdzenie zbieżności. Wymieniałem jakiś czas temu amorki i po kontroli nic nie wyszło ale..... ojciec tez wymieniał i jak pojechał na sprawdzenie zbieżności to okazało się że trzeba ustawiać.
              Mechanicy mają różne podejście do zagadnienia ale chyba lepiej zapobiegać niż po jakimś czasie wymieniać gumy.

Komentarz

• Andrev3
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 6116

potwierdzam słowa maverick, lepiej dmuchać na zimne i zrobić zbierzność
                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

Pracuję...